Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Wat is laserreiniging?

Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Geschiedenis van laserreiniging

De eerste toepassing van laserreiniging dateert reeds uit de jaren 1970, toen de technologie voornamelijk gebruikt werd als techniek om (stenen) kunstwerken te conserveren. De technologie stond toen echter nog maar in haar kinderschoenen en vond haar oorsprong in lasermarkeringen.


Tijdens de jaren 1980 werd de technologie verder ontwikkeld, maar was laserreiniging nog steeds enorm duur ten opzichte van andere chemische en mechanische reinigingstechnieken. Ook de snelheid waarmee gereinigd kon worden liet nog te wensen over.


Tijdens de jaren 1990 nam de technologie echter een vlucht, en sedert begin jaren 2000 wordt laserreiniging ook toegepast in industriële context, zij het voornamelijk in geautomatiseerde opstellingen. Door de toenemende zoektocht naar duurzamere reinigingstechnieken, neemt de vraag naar (mobiele) machines de laatste jaren sneller toe.

De technologie

Laserreiniging werkt volgens het principe van gepulste laserablatie: de laserpuls wordt naar het oppervlak gestuurd en doordringt de contaminant om vervolgens te reflecteren op het substraat. Door een combinatie van verschillende processen ontstaat een gaslaag tussen substraat en contaminant die ervoor zorgt dat de contaminant loskomt. De combinatie van deze processen wordt ablatie genoemd.


Netalux ontwikkelde een methodiek om dit proces te beheersen en de vrijgekomen stoffen vrijwel meteen op te vangen. Deze onmiddellijke opvanging betekent dat er geen vervuiling in het rond wordt geblazen. Er worden dus geen grote luchtverplaatsingen gecreëerd, waardoor de contaminatie van de omgeving gereduceerd kan worden tot een minimum.


Doordat we gebruik maken van een gepulste laserstraal is er amper verwarming van het substraat: de lichtpulsen zijn van zo’n korte duur dat het substraat niet of weinig opwarmt (afhankelijk van het materiaal van het substraat uiteraard). 

illustratie laserreiniging

Toepassingen

Laserreiniging heeft een breed gamma aan toepassingen, en kan gebruikt worden in verschillende sectoren waaronder de petrochemische, de farmaceutische, de energie-, de advanced composites, de automobiel-, de luchtvaart-, en de infrastructuursector.


Netalux heeft als dienstverlener reeds uitgebreide ervaring opgebouwd in deze sectoren. Deze ervaring hebben we dan benut om onze eigen laserreinigingsmachines zo efficiënt mogelijk te maken. Netalux heeft dus alles in huis om uw betrouwbare partner in laserreiniging te zijn!


Bekijk snel hoe Netalux u kan helpen laserreiniging toe te passen op de pagina 'Services' of 'Producten'!


Titel

Benieuwd naar een toepassing uit de praktijk? Bekijk hier hoe Netalux te werk ging om een tank in de petrochemie te reinigen.

Wat zeggen de experts?

Als erkend onafhankelijk coatinginspecteur en expert voor verschillende NEN en ISO normcommissies, volg ik nieuwe technieken in de industrie op de voet. Speciale aandacht gaat uit naar voorbehandeling methodes vanuit mijn rol als secretaris van ISO TC35/SC12/WG3 (surface preparation methodes). Laserreiniging trok op die manier al een aantal jaren geleden m’n aandacht. Het zag er veelbelovend uit, maar het was wachten op industriële toepassingen. Ondertussen zie ik stap voor stap beweging in die markt en komen er meer bedrijven die laserreiniging aanbieden. Ook de professionalisering van het produceren van efficiënte en gebruiksvriendelijke machines neemt toe.
Netalux is één van die bedrijven die echt de missie heeft opgenomen om de technologie toegankelijk te maken voor de industrie door zowel de dienstverlening, de bouw van de machines als het opleiden van mensen aan te bieden.De techniek van laserreiniging is de recente jaren al veel geëvolueerd en wordt alleen maar beter en functioneler. Het feit dat de technologie geen secundair afval, noch luchtverplaatsingen met zich meebrengt, biedt erg veel perspectieven in combinatie met o.a. vervuilde verflagen.
Serviel Smolders - Smolders SSO BV

FROSIO Certified level III inspector No. 6025

SSPC PCI Certified-Level 3 ID#76785

Registered Marine Coatings Inspector No.100

Betononderhoudsdeskundige BV

 

Voordelen van laserreiniging

Geen schade aan het substraat
Geen secundair afval
Geen luchtverplaatsing

Heel zuiver resultaat

Geen confinement nodig
Minimale logistieke voorbereiding
Toepasbaar in moeilijk te bereiken plaatsen
Veilige verwijdering van toxische stoffen
Mens- en milieuvriendelijke technologie

Titel

Vragen over laserreiniging? Bekijk hier het antwoord op de meest gestelde vragen.

Meer informatie?

Wil je graag meer leren over laserreinigen? Kijk dan zeker even op de pagina 'Academy', wij bieden namelijk zowel theoretische als praktische cursussen rond laserreiniging aan!